Ouders gaan meer werken wanneer jongste kind naar school gaat

Wanneer kinderen vier jaar worden, gaan zij veelal naar school voor ongeveer twintig uur per week. Dit is natuurlijk een erg spannende tijd voor kinderen. Zij komen in aanraking met nieuwe situaties en personen. Natuurlijk heeft dit ook gevolgen voor de ouders. Wanneer het jongste kind van het gezin naar school gaat, verandert er ook wat voor de ouders. Ouders die eerst veel tijd besteedde aan hun jongste kind, hebben nu meer tijd over. Waar zij eerst veel bezig waren met het de opvang van hun en het spelen met hun kind, gaan zij nu meer tijd besteden aan hun eigen werk Dit geldt tevens niet voor ouders die gebruikmaken van kinderopvang, deze ouders besparen daarentegen wel op de kosten (bij betaalde kinderopvang). Dit met het Centraal Plan Bureau (CPB), op basis van nieuwe cijfers.

Het gaat voornamelijk om de moeders die meer gaan werken. Voor de partners geldt dat zij vaker al meer werken. Ouders die in eerste instantie al veel werkten, gaan na het vertrek van hun jongste kind naar school meer werken dan ouders die nooit veel hebben gewerkt. Al zijn de effecten vrij minimaal te noemen. Dit komt ook doordat ouders vaak al inschatten en eerder bepalen hoe ze hun tijd in willen delen.