Grote verschillen in huizenprijzen

Er zijn grote verschillen in huizenprijzen per regio. De gemiddelde huizenprijs van koopwoningen steeg bij verkoop in 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Blaricum betalen kopers het meeste voor een woning, in Delfzijl is dat het minst. De gemiddelde verkoopprijs voor een huis bedraagt 287 duizend euro.

Hiernaast is te zien dat in provincies zoals Friesland, Limburg, Groningen en Zeeland koopwoningen gemiddeld goedkoper zijn dan in de Randstad en in de provincies Noord-Brabant.

De gemiddelde verkoopprijs wordt berekend door alle transactieprijzen van bestaande koopwoningen in een jaar te berekenen. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met de kwaliteit van de woning.

Vier jaar geleden was Blaricum ook de de duurste gemeente van Nederland. Gemiddeld kost daar een koopwoning 900 duizend euro. De afgelopen drie jaar stond Bloemendaal bovenaan. Nu staat Bloemendaal op de derde plek. De top 5 bedraagt nu: Blaricum, Laren, Bloemendaal, Wassenaar en Heemstede. De goedkoopste gemeentes bevinden zich in het noorden van Nederland. Dit zijn: Delfzijl, De Marne, Pekela, Oldambt en Den Helder.

Door de krapte op de woningmarkt is het lastig om aan een huis te komen. Er zijn weinig woningen en woningen die in de verkoop gaan vragen de hoofdprijs. Hierdoor stijgen de verkoopprijzen ook in diverse gemeenten.