Helft inkomen kwijt aan vaste lasten

Huishoudens gebruiken de helft van hun inkomen om vaste lasten te betalen. Dit meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Een huishouden met een gemiddeld inkomen en huur is 55 procent van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. Bij een huishouden die leeft op bijstandsniveau is dat iets meer dan 50 procent.

Tien jaar geleden lag dit percentage lager. De afgelopen jaren is dit percentage gestegen. Wanneer er meer geld nodig is voor vaste lasten zoals het betalen van huur en een telefoonrekening, is er minder geld om te besteden aan onder andere voeding en kleren.

In de meeste gevallen geldt dat hoe meer een huishouden verdient, hoe lager het aandeel is dat opgaat aan vaste lasten. De laatste jaren zijn er hogere kosten gekomen voor onder andere wonen en energie. Ook de kosten voor een zorgverzekering zijn gestegen. Hierdoor dienen huishoudens hun geld anders te besteden. Er dient meer geld te gaan naar de vaste lasten.

Er zijn ook huishoudens die meer dan 60 procent van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten. Het Nibud maakt zich hier zorgen om. Gezinnen die meer geld kwijt zijn aan vaste lasten hebben minder te besteden aan voeding, kleding en onderhoud. Het Nibud adviseert om regelmatig te bekijken hoeveel geld je kwijt bent aan vaste lasten en of dit nog in verhouding staat met het geld wat je hebt om te besteden aan onder andere kleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *